Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Dieta witariańska (raw food diet), jak sama nazwa wskazuje, opiera się na spożywaniu surowej żywności. Dla jej zwolenników jest to coś więcej niż tylko sposób odżywiania. To cały styl życia i droga do optymalnego zdrowia. Nie zawsze tego samego zdania są eksperci, którzy ostrzegają przed negatywnym wpływem na zdrowie i [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
Dla wielu osób dieta wegetariańska to po prostu niejedzenie mięsa, dla innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje [...]
Bywa tak, że bez względu na to, jak ostrożny jesteś w kwestii swojej diety, a także mimo tego, że na treningach wylewasz siódme poty, nadal Twój wygląd jest delikatnie mówiąc, niezadowalający. Podsumowanie Chociaż te 3 strategie mogą okazać się potężną bronią w walce z konkretnymi rejonami ciała, należy pamiętać, że są one przeznaczone dla osób, [...]
[...] ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało wspomniane, nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, wrapów, albo jako przekąska konsumowana ze zdrowym dipem. Ogórki konserwowe z [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Kiedy nadchodzi kalendarzowa wiosna, to wielu z nas z niecierpliwością wygląda tych cieplejszych, słonecznych dni. Mamy dosyć kurtek, czapek, zmarzniętych palców. Kiedy wychodzi słońce, to aż chce się spędzać więcej czasu na dworze. Na drogach widać coraz więcej rowerzystów, biegaczy, spacerowiczów, a także "czuć grillowiczów". Podsumowanie Jak [...]
Każda dieta, w której dochodzi do eliminacji dużej grupy produktów, stwarza pewne ryzyko monotonii i niedoborów w jadłospisach. W związku z tym intensywnie poszukiwane są nowe produkty spożywcze lub modyfikacje już istniejących, które mogłyby zarówno urozmaicić smak, jak i wartość odżywczą diety osób unikających pokarmu odzwierzęcego. Dobrym [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
[...] sercowo-naczyniowy oraz wspierają układ odpornościowy. Patrząc na korzyści, jakie płyną ze spożycia tego egzotycznego owocu, warto rozważyć wprowadzenie ananasa do diety. Ananasy idealnie komponują się jako część deseru, owsianki, czy też element sałatek lub dodatek do mięs. Pamiętajmy jednak by kupować owoce surowe, a nie w zalewie cukrowej.
Czytam własnie skrypt pewnego kursu dietetycznego i wynalazłem taką informację : Przez wiele lat kulturyści spożywali surowe jaja, głównie białka. "Badania naukowe dowodzą, iż surowe białko jest dla organizmu praktycznie niewchłanialne!!! A dodatkowo można narazić się na salmonellę. Dlatego z tych zabiegów radzą zrezygnować. Dużo korzystniejsze [...]
[...] 5 osob spozywalo dwa posilki w odstepie conajmnije 7 dni: -'ugotowane' 200g bialka z jajek + 1 zółtko (w sumie 624 kJ,25 g białka, 5.56g tłuszczu,znikome ilości ww) -surowe 200g bialka z jajek + 1 zółtko (w sumie 624 kJ,25 g białka, 5.56g tłuszczu,znikome ilości ww) wyniki: -w wydychanym powietrzu (co 15min w ciagu 6h): strawnośc bialka w [...]
[...] wersji i prób ale w końcu wyszło bardzo fajnie. Polecam zostawić w chłodnym miejscu lub lodówce (koniecznie zamknięte/przykryte) żeby nie przeszło innymi zapachami. Wiem że surowe białka przyswajanie gorsze, salmonella bla bla, zostało po prostu wybrane mniejsze zło :) Po zjedzeniu, u mnie w pracy i w domu wszyscy zdrowi i szczęśliwi :D Nie [...]